НАП дерегистрира фирми по Закона за ДДС за неизпълнение на задълженията
НАП дерегистрира фирми по Закона за ДДС за неизпълнение на задълженията / Дарик Сливен, архив

106 проверки на фирми за дерегистрирация по Закона за ДДС са извършили инспекторите от офиса на НАП в Сливен от началото на годината. Процедурата по дерегистрация на тези дружества е започнала по инициатива на приходните органи. Става дума за фирми, които системно не изпълняват задълженията си по този закон, имат публични задължения към НАП над стойността на активите им, не могат да бъдат открити на посочения от тях адрес за кореспонденция. След прекратяване на регистрацията по ЗДДС фирмите нямат право да начисляват ДДС и да ползват данъчен кредит.

Дерегистрациите по ЗДДС по инициатива на приходните органи от офиса на НАП в Сливен са нараснали значително. Тази крайна мярка се прилага все по-често, тъй като се увеличава броят на фирмите, които не спазват закона и/или участват в схеми за източване на ДДС. Чрез своевременната дерегистрация на нарушителите се прекъсват веригите от фирми, които се опитват да ощетят хазната.

От приходната агенция напомнят, на лицата и фирмите, които са спрели временно дейността си, но са регистрирани по ЗДДС, че не са освободени от задължението да подават справка-декларация всеки месец. Това задължение отпада след подаване на заявление и връчване на акт за дерегистрация. Минималната санкция за неподадена справка декларация е в размер на 500 лв.

С дерегистрацията по ЗДДС не искаме да убиваме бизнеса, а да пресечем опитите за данъчни измами на по-ранен етап, тъй като някои лица напълно пренебрегват законовите изисквания, коментират от офиса на НАП в Сливен.