Над 5000 лева дължат граждани и фирми за данъци и осигуровки в Ямбол
Над 5000 лева дължат граждани и фирми за данъци и осигуровки в Ямбол / netinfo

402 граждани и фирми от Ямбол дължат данъци и осигуровки за над 5000 лева, съобшиха от приходната администрация. 95 бизнесмени с неуредени данъчни и осигурителни задължения нямат право да напускат страната. Остава в сила предложението на НАП на 17 бизнесмени с неплатени данъци и осигуровки да бъде отнето личното огнестрелно оръжие.

В първия публичен списък на НАП- Ямбол са посочени имената и дължимите суми на 326 длъжници с  неуредени отношения с приходната администрация за над 5000 лева, които  нямат имущество върху което може да бъде наложено обезпечение. Другият списък показва 76 фирми и лица, върху чието имущество е наложено обезпечение.

Двама са новите длъжници в публичния списък, с неплатени задължения от 30 000 лева - и двете фирми са с ямболска регистрация. Четири фирми отпадат от списъка, тъй като са платили задълженията си, възлизащи на 65 000 лева.

От 2010 годината, след вливането на Агенцията за държавни вземания в НАП, приходната администрация обезпечава и събира принудително публичните държавни и общински вземания. Служителите описват и продават имущество на длъжници, които не са платили дълговете си към бюджета, като организират и търгове за продажба на имущество на некоректни длъжници.

Първият търг за 2011 г. е насрочен за месец февруари.