Над 200 000 лв. е годишната издръжка на читалищата в Община Стралджа
Над 200 000 лв. е годишната издръжка на читалищата в Община Стралджа / netinfo

206 800 лв. е годишната субсидия за издръжка на читалищата от община Стралджа, съобщи пресаташето на общината Надя Жечева. Проектът бе утвърден от специална комисия. Ръководствата на читалищата бяха запознати с разпределението на средствата.

Тази година съгласно Закона за държавния бюджет, субсидията ще се ползва не в пълен размер, а на 90 процента. От нея пропорционално през първото тримесечие читалищата ще получат по 30 % , през второто – още 25 %, през третото – 20 %, четвъртото- 25%, и 10 % ще останат за изравнителна субсидия в края на годината, ако бъдат предоставени средствата.

Числеността на читалищата в общината остава непроменена, както през предходната година и финансирането запазва почти същите параметри. Ако има промяна в издръжката по места, то тя е по повод предстоящи чествания или празници. Така читалищата на Лозенец, Тамарино , Недялско ще получат около 4 000 лв. допълнително.

Най-голямото читалище “Просвета” - Стралджа ще получи издръжка в размер на 65 790 лв., Зимница ще трябва да се поберат в предвидените 12 240 лв, във Войника от 17 400 лв. за миналата година, сега ще потребяват 18 000 лв. Действени читалища с разнообразни прояви като Иречеково, Саранско, Каменец имат завишение на субсидиите спрямо останалите.Председателите на читалищата се съгласиха с предложения проект за бюджет и го гласуваха единодушно. Субсидиите за първото тримесечие вече се превеждат, но само на читалищата които са представили своите отчети за миналата година.