Над 13 хиляди от област Сливен са с психични и поведенчески разстройства
Над 13 хиляди от област Сливен са с психични и поведенчески разстройства / netinfo
1 091 души на възраст до 18 години от област Сливен в рамките на една година са потърсили медицинска помощ във връзка с психични и поведенчески разстройства, съобщиха от Регионалния център по здравеопазване в Сливен. При 498 от тях заболяванията са възникнали за първи път през 2007г. При възрастното население потърсилите помощ са 12 949, от които с новооткрити заболявания са 3 925 души от населението. В общата структура на заболеваемостта в Област Сливен през 2007г. психични и поведенчески разстройства заемат 3,21% от всички регистрирани заболявания.

Около 25% от населението има клинично значими психично-здравни проблеми, показват проучвания на национално ниво. Едва 20-30% от тях се обръщат към лекар, като много често това става в рамките на мрежата за първична помощ. Лекарите от амбулаториите за първична медицинска помощ у нас разпознават едва 1/3 от тези пациенти като случаи, нуждаещи се от психиатрични интервенции. Данните бяха изнесени по повод 10 октомври - Световният ден на психичното здраве. През 2008г. честването преминава под мотото ”Няма здраве без психично здраве”.

РЦЗ - Сливен в момента разработва проект за изграждане на информационен сайт, в който да се поддържа актуална информация за предоставяните от регионалната и национална здравна мрежа психично здравни услуги, възможностите за достъп и контакти с лечебни и социални заведения, здравна информация и др. Предвижда се и обучение на общопрактикуващите лекари по въпросите на психичното здраве. Средствата се осигуряват от министерство на здравеопазването.