На Кукерландия възрастовата граница е от  2 до 81 години
На Кукерландия възрастовата граница е от 2 до 81 години / netinfo

На 2 години е най-малкият участник в Маскарадия фестивал «Кукерландия - Ямбол 2009». Той е от кукерската група при читалище «Просвета» в ямболското село Чарган. Най-възрастният кукер е 81-годишният Георги Любенов от Кукерско сдружение «Кукерски състав» от селата Александрово, Осетиново и Манолово, община Павел баня, област Стара Загора. Това става ясно от предварителните заявки на съставите,  съобщиха от пресцентъра на община Ямбол.
В Маскарадния фестивал участват близо 40 групи от цялата страна – кукери, джамали, бабугери, старци, бразаи и други, които представят специфичния за региона празник на маскираните игри и показват характерните за местната традиция словесен, музикален и пластичен диалект, типични персонажи, традиционни маски и облекло. Представянето става в две категории: детски – с участници до 14-годишна възраст и големи. Участват и гости от Словения, Турция и Македония.
За първи път тази година преди официалното откриване на фестивала кукерите дефилираха в седем ямболски квартала.  
Специални гости на Кукерландия са Пиер Жулиен – председател на Националната асоциация на Франция за традиционна култура и координатор на международния проект «Маски и маскаради – многоликият образ на Европа» и Мишел Ревелар – вицепрезидент на Висшия съвет по етнология към министерство на културата на Белгия.
Освен традиционния Международен фотоконкурс и фотоизложба „Кукерландия” – Ямбол 2009”, тази година в залите на Художествена галерия „Жорж Папазов” ще бъде представена художествена изложба „Кукерландия” с произведения на ямболски художници.
Ден преди официалното откриване се проведе кръгла маса «Кукерландия» с домакин Регионалният исторически музей в Ямбол. В къщата музей „Васил Карагьозов” беше открита изложба „Кукерски маски от ямболско”.
Организаторите се похвалиха и с почти двойното увеличение на наградния фонд – от 2500 на 4 000 лв., както и включването на допълнителни награди – за най-млад и най-възрастен участник.
С цел утвърждаване на «Кукерландия» като един от най-значимите в национален мащаб празници на традиционната българска култура е намерението от догодина фестивалът да се фиксира като дата на провеждане и това да бъде винаги последната събота на февруари.