Мъж няма да плати близо 2000 лв. за ток след решение на съда
Мъж няма да плати близо 2000 лв. за ток след решение на съда / Дарик Сливен, архив

45-годишен мъж от кв. „Българка” в Сливен не дължи 1918, 04 лв., представляваща цената на допълнително количество електроенергия, реши Районен съд - Сливен. Електроенергията е начислена за два периода: 14 септември 2010 г. –13 декември 2010 г. и 19 януари 2011 г.-19 април 2011 г.

Делото е образувано по предявен отрицателен иск от гражданина.

На 13 декември 2010 г. е съставен констативен протокол, в който е вписано, че абонатът е директно свързан с шунт, поради което не се измерва консумираната електроенергия. С писмо от електроразпределителното дружество уведомяват абоната за извършената проверка и дължимата сума за първия период. С писмото обаче не е изпратен констативен протокол.

На 19 април 2011 г. е съставен констативен протокол за извършена нова проверка. Ищецът или негов представител не са присъствали на проверката. Не са получили с писмото за дължимата сума за втория период и констативния протокол от втората проверка. Според Общите условия се явява  спорно дали са били налице предпоставките за едностранно извършване на корекцията. Електроразпределителното дружество трябва да докаже по безспорен начин и нерегламентирания достъп до електромера.

 

Решението подлежи на обжалване през Окръжен съд - Сливен в двуседмичен срок от връчването му на страните.