/ Община Ямбол
По повод 140 години от създаването на Българската земска войска в ямболския Музей на бойната слава ще бъде представена изложба на шапки и униформи, използвани в различни периоди от Българската армия – от Освобождението до наши дни.
 

Музеят на бойната слава представя историята на българската армия чрез изложба на униформи
Община Ямбол


Експозицията ще бъде открита на 26 юли от 18.00 часа в презентационната зала на музея. Представянето на отличителни елементи от военните униформи е организирано съвместно с доцент Людмил Георгиев – колекционер, военните формирования от гарнизон Ямбол – 26030 Безмер, 52590, 54100 и 22130, също така Военно окръжие Ямбол, Регионален и общински съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, както и регионалните клонове на Национално дружество „Традиция“ в Ямбол и Нова Загора.

„Влез в историята!“ със VІІ Панаир на туристическите забавления и анимации в Ямбол (СНИМКИ)

Преди две години в ямболския военен музей бе представена изложба с личната колекция на доц. д-р Людмил Георгиев на шапки и униформи, използвани от полицейските служби през годините. Сега посетителите имат възможност да видят още по-богата експозиция като фокусът този път върху армейското облекло, фуражки, аксесоари и други отличителни елементи.

Сред експонатите ще бъдат опълченска униформа от времето на руско-турската освободителна война, униформи от Първата и Втората световни войни, облекло, използвано понастоящем в Българската армия и други. Особеностите и развитието на униформите и войнските шапки през годините ще бъдат представени и в специални презентации.
 

Музеят на бойната слава представя историята на българската армия чрез изложба на униформи
Община Ямбол


Експозицията в Ямбол е посветена на честванията на 140 години от създаването на Българската армия, наричана в началото Българска земска войска. Тя е сформирана след Освобождението със заповед № 1 от 20 юли 1878 г. на руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков.

В ядрото й е българското опълчение, което се трансформира като постоянна армия с обща задължителна военна служба. Още тогава Ямбол е обособен като един от първите войскови райони.

Само седем дни след заповедта за създаването на Българската земска войска, на 27 юли 1878 г. със заповед № 3 Десета дружина от българското опълчение е преименувана в 27-ма Ямболска пехотна дружина.

Откриха изцяло запазен надпис от римско време в Кабиле

Подразделението участва активно в Сръбско-българската война в защита на Съединението. В следващите години ямболският гарнизон се разраства със сформирането на легендарните ІV Конен полк (1889) и 29-и Ямболски пехотен полк (1890).

През годините те изковават бойната слава на ямболските военни формирования при участията си в ключови сражения от Балканската война и превземането на Одринската крепост, от Първата световна война и заключителната фаза на Втората световна война. И днес Ямбол продължава да бъде един от най-големите военни гарнизони в страната.

Експозицията от униформи и шапки на Българската армия ще остане в Музея на бойната слава в Ямбол до края на годината.
Община Ямбол