Много хора търсят лекарска помощ заради жегите
Много хора търсят лекарска помощ заради жегите / netinfo

През последните няколко дни по 4-5 човека средно на денонощие търсят лекарска помощ заради жегите в спешното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен. Това съобщи началникът на отделението д-р Тодор Суванков. Възрастта на пациентите е различна, но в повечето случаи се касае за възрастни хора над 60 години.

След продължителен престой на открито те са почувствали обща отпадналост, колебания в кръвното налягане, главоболие, гадене или повръщане. Има и случаи на колабирали. Хората са пострадали на различни места, най-често в дворовете на домовете си, на обществени места - на пазара или на улицата. Най-уязвими в жегите са пациентите с хронични заболявания, мозъчно съдови болести, сърдечно-съдови проблеми и диабетно болни.

Част от потърсилите лекарска помощ в сливенската болница са хоспитализирани заради обостряне на допълнителните заболявания в резултат на прегряването. Някои от пациентите са потърсили сами лекарска помощ, тъй като симптомите им са се проявили часове след като са се излагали на слънце, а други са транспортирани с линейките на Центъра за спешна помощ.

Д-р Суванков препоръчва да се избягва престой на открито от 11 до 17 часа, да се носят шапки, очила и леки дрехи. Добре е да не се консумира кафе и алкохол, да се вземат по-често охлаждащи душове. Необходимо е храната да е по-лека - плодове и зеленчуци, да се приемат повече течности, предимно вода. Ако се налага физическо натоварване е препоръчително то да се извършва само сутрин и вечер и да се избягва през най-горещите часове.

При първите симптоми на топлинен удар е необходимо гражданите да потърсят хладно и сенчесто място, да се измият с хладка вода, да се освободят от тесни и пристягащи дрехи. Ако няма подобряване на състоянието, да се потърси лекарска помощ.

Д-р Суванков информира още, че са зачестили случаите на стомашночревни вирусни заболявания, проявяващи се с болки в корема, повръщане и диария. В повечето случаи засегнатите са деца.