М.Миков: Сега е моментът за европейската солидарност за защита от миграционния поток
М.Миков: Сега е моментът за европейската солидарност за защита от миграционния поток / БГНЕС

"България охранява 1300 -метрова граница на Европейския съюз. Без европейска солидарност разходите на българския данъкоплатец стават все не по-силни за охрана на българската граница. По същия начин са нещата и с Шенген". Това заяви в Сливен председателят на БСП Михаил Миков.

Тези дни отново в Брюксел ще се събират да обсъждат и отново този материал внесен в ЕП някак си игнорира разбирането, че България, Румъния и Хърватска са също част от ЕС и те трябва да получават същата подкрепа като страните от Шенген. „Сега е моментът когато премиер, правителство трябва да поставят много категорично въпроса за пълноправното членство на България в Шенген и за европейската солидарност за защита от миграционния поток", добави още председателят на БСП.

С приетата промяна на директиви се търси начини да заделя средства за подпомагане на Гърция, където „очевидно кризата придобива все по-големи размери", коментира още Михов. „И сега интересът от страните в Западните Балкани не намира достатъчно гласно разбиране сред европейската общественост. Тук правителството ни е длъжник, заяви още Миков и допълни: "Тук може лесно да се репчиш - важното е какви позиции заемаш в Брюксел".

Във връзка със създадената временна парламентарна комисия за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България, Миков попита кой е против нея, кой се страхува от нея - Борисов, Местан или Румен Петков и защо парламентът не получи информация какво правят нашите служби с тази комисия. За партия ДОСТ на Местан, Миков заяви, „Нека да се създаде тази политическа сила. Очевидно има достатъчно индикации за по-тесни връзки с турската държава" и не конкретизира бъдещите отношения.

Михаил Миков е гост на регионална среща на Младежкото обединение в БСП, която се провежда в Сливен. Присъстват представители на младежки организации на БСП от цялата страна. Сред основните теми на срещата са: „България в среда на международната и вътрешна несигурност. Капани и шансове пред левицата", „Парламентаризъм и демокрация", „Младите хора и участието ми в местното самоуправление". По думите на Миков, ролята на младите в местната власт е изключително голяма, те са най близо сред хората и трябва политически да артикулират проблемите на местното самоуправление и на хората. От последните местни избори се наблюдава сериозно подмладяване на светниците от БСП Лява България по места, заяви още Миков.