М. Найденов: 2012 година ще е година на животновъдството
М. Найденов: 2012 година ще е година на животновъдството / Дарик Сливен

2012 година ще е годината на животновъдството и с финансовия ресурс, който се осигурява и със законодателните промени, които се подготвят. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на националното изложение по животновъдство в близост до Сливенски минерални бани.

3 милиона лева държавна помощ са заделени за изплащането на компенсациите за пропуснати ползи на засегнатите от шап стопанства в Странджа Сакар. В началото на следващата година стопаните от този район ще започната да получават обезщетенията, категоричен бе Найденов. За първи път тази година ще бъдат подпомогнати и секторите свиневъдство и птицевъдство.

 Най-дискутираната тема в бъдещето на общата селскостопанска политика е субсидиите да отидат при активните фермери, коментира земеделският министър. Той се аргументира това, че в момента сме свидетели на това, че 3,4% от бенефициентите получават над 78 % от средствата. „Лично моето мнение, е че трябва да има определен таван, за да можем да пренасочваме  средства от по-едрите към по-дребните селскостопански производители, защото за някой това е бизнес, за други оцеляване", каза още министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.