Любовта отведе котленски лешояд в Източните Родопи
Любовта отведе котленски лешояд в Източните Родопи / Дарик Сливен, архив

 

Белоглав лешояд, освободен в района на Котел сви гнездо в единствената останала колония на лешояди в Източни Родопи, съобщават от Зелени Балкани.

От Българското дружество за защита на птиците са открили интересната двойка по време на редовното наблюдение на колонията белоглави лешояди край Маджарово, Източни Родопи.

„Познахме „нашата” птица по синята крилометка с жълт номер 10 и зелен пръстен В19. Това е птица, излюпена през 2007 година във френския зоопарк Zoo de Doue и освободена от нашите колеги от Фонда за дивата флора и фауна през 2009 година от специалната клетка за адаптация на лешояди в Котел” - разказват от Зелени Балкани.

В момента новото семейство строи дома си на „Кован кая”, която е една от най-важните гнездови скали на белоглавите лешояди в Източните Родопи.

Това е първият случай, в който птица, освободена в рамките на програмата за възстановяване на лешоядите в Стара планина, изпълнявана от Зелени Балкани, ФДФФ и ДЗХП, се заселва в друга, естествена колония.

„Никой не обича да живее в ненаселен блок, още по-малко – лешоядите. Те са много социални птици, които харесват да имат съседи. Това е причината, в рамките на проект Завръщане на лешоядите в България да пускаме по много птици и винаги да оставяме лешояди в клетката, за да наподобим истинска колония и задържим освободените птици. За съжаление нашите лешояди са твърде млади и като всеки тийнейджър, понякога се отдават на дълги пътешествия надалеч от дома. Така, през 2011 година, В19 напусна района на Сливен и Котел и откри естествената колония на белоглави лешояди в Източни Родопи. Там, за щастие,  лешоядът откри любовта. За наша изненада, миналата година В19 успя да примами дивата птица и двете посетиха „родното” й място в Източна Стара планина. Въпреки надеждите това да е втората двойка белоглави лешояди в района на Котел, инстинктът и опитът на дивият лешояд надделяха и младата двойка се върна обратно на юг, в колонията, която, по данни на БДЗП, през 2012 година наброяваше 56 двойки” - съобщават още от Зелени Балкани.