Критична бе ситуацията в сливенско през последните 24 часа
Критична бе ситуацията в сливенско през последните 24 часа / netinfo

Критична бе обстановката на територията на област Сливен през последните 24 часа заради обилния снеговалеж и поривистия и пулсиращ вятър, който достигаше 18 м/сек, обобщават от областна администрация и общината.

Това създаде затруднения в електроснабдяването и водоподаването за 27 населени места в общината. Особено критична бе ситуацията в някои участъци от пътната инфраструктура по направления на селата: Чокоба, Скобелево, Бозаджии, Младово, Биково, Старо село, Чинтулово, Гавраилово, Селиминово, Голямо Чочовен, Тополчане, Сотиря, Трапоклово, Горно Александрово, Ичера, Раково.

Снегопочистването беше изключително затруднено освен от тежките метеорологични условия и от това, че почистващата техника приоритетно бе насочвана към главните пътища, съгласно предварително разписаните договори.

В рамките на едно денонощие бяха отсранени авариите с електрозахранването в 25 селища. Все още без ток са две села. И в осемте селища, в които възникнаха проблеми с водата, е възстановено водоподаването. Всички дежурни и аварийни екипи на EVN и ВиК работиха непрекъснато за своевременното отстраняване на авариите.

За последните два дни в района на Карандила и в местността “Даулите” се образуваха преспи с дължина от 3 до 20 метра и височина над 2 метра. От северната страна на пътя Чуката – Карандила - Даулите снежната покривка надхвърли 2 метра. Масивните снегонавявания и пулсиращият вятър станаха причина за затрудненото снегопочистване на планинските пътища и забавеното изтегляне на почиващите от туристическите бази в Сливенския балкан.

Освен верижната военна техника в разчистването на пътя за Карандила са включени още роторен снегорин, три високопроходими автомобила и два трактора с гребло, а впоследствие е изпратен и още един снегорин. Освен фирма “Биндер”, която има договор с общината за снегопочистването, в осигуряването на проходимост на планинските пътища, по разпореждане на кмета на община Сливен Йордан Лечков са включени и други фирми с техника и човешки ресурс. Към 16.00 часа на помощ са привлечени допълнително 20 души, които помагат при разчистването. Кметът Йордан Лечков лично участва в организацията по почистването и извозването на хората от Карандила до града.

Пътят до местността „Меча поляна" и “Даулите” вече е проходим при зимни условия. Екипите и техниката са на място и работата по разчистването на останалата част от пътя до хижите в м. “Карандила” ще продължи през цялата нощ докато не бъдат пробити всички пътни артерии и подходи за осигуряване на тяхната проходимост.

В село Раково също има семейства, които са посрещали новата година, на които трябва да се окаже помощ, за да се приберат.

Със съдействието на областния управител Христина Чолакова е потърсена помощ и военните. От Генералния щаб на Българската армия е осигурена техника, като от Бронетанковата бригада в Сливен са изпратени в помощ три верижни машини за разчистването на пътя Сливен – Карандила и транспортирането на пострадалото дете в м. “Даулите”.

Вчера автобус с ученици от Бургас затъна в преспите на разклона за Карандила и село Ичера. След създадената организация и със съдействието на екип от поделение 22220 вечерта към 22 часа децата бяха извозени с верижни машини МТЛБ и с джип от общинската администрация до града. Децата бяха настанени в хотел „Сливен".

Звеното за управление на кризи в общинската администрация поддържа постоянна връзка с почивните бази на Карандила. В повечето от тях има туристи, но според твърденията на хижарите в нито една от тях няма бедстващи хора поради липса на ток, вода или храна.

В града всички пътни артерии са опесъчени.