Арендите на ниви в Гоце Делчев най-скъпи в Пиринско
Арендите на ниви в Гоце Делчев най-скъпи в Пиринско / Дарик, архив
Срокът за регистриране правните основания за ползване на ниви изтича днес. Всеки стопанин, кандидатстващ по схемите за директни плащания за обработваеми земи, трябва да регистрира правното основание за ползването на земите в общинската служба по земеделие до 15 февруари.

Площите за подпомагане по кампания`2017 ще се заявяват, само ако има регистрирано правно основание. За да регистрират правно основание, стопаните трябва да представят някой от следните документи: решение за възстановено право на собственост или нотариален акт, договор за наем или аренда, споразумения по чл.37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).

Правното основание включва и разрешителните за паша. С Измененията и допълненията в Закона се дава възможност за създаване на масиви за ползване на пасища, мери и ливади. Това може да стане чрез сключване на споразумение между собственици или ползватели на животновъдни обекти със селскостопански животни, регистрирани в БАБХ. 28 февруари е срокът за регистриране на заявление за участие в споразуменията за пасища. Споразуменията се одобряват до 30 април.

С промените в ЗСПЗЗ се дава възможност и за създаване на масиви за ползване на трайни насаждения. До 20 февруари 2017 г. се подава декларация и заявление. Земеделски имоти, държавни и общинска собственост може да се регистрират до 9 юни, ако е започнала процедура за предоставяне на ползване преди 15 февруари тази година.

За имоити, попадащи в защитени територии, правно основание е разрешително за паша по Закона за защитените територии. То се издава въз основа на годишните планове, утвърдени със заповед на директорите на регионалните органи на министерството на околната среда и водите.