Край на контролираните взривове край „Петолъчката”
Край на контролираните взривове край „Петолъчката” / Impact Press Group, архив

Приключиха контролираните взривове на база "Стралджа - Мараш" за унищожаване на събраните от инцидента от преди две години боеприпаси, съобщават от пресцентъра на община Стралджа. Информацията е получена от инж. Иван Табов, представител на фирмата-оператор. До този момент с контролирани взривове фирмата е унищожила близо 20 000 опасни боеприпаси, които бяха приемани като потенциална опасност за населението в района.

Фирмата изпълни предсрочно обещанието да приключи до края на август унищожението боеприпасите, коментират от Стралджа. Според инж. Табов, в следващите дни предстои още една проверка на района, още един щателен преглед за пълни и окончателни доказателства, че няма място за повече безпокойство. Всички открити при тази проверка остатъци ще бъдат унищожени в един ден в края на месеца. Тогава ще бъдат освободени и работниците, които унищожаваха боеприпасите.

Жителите на най-близкото до базата село Лозенец многократно протестираха срещу продължаващите контролирани взривове. Бе сформиран и инициативен граждански комитет, бе потърсена помощта на община, областна управа, депутати, министри. Според лозенци, продължаващите две години взривове, освен материални щети по домовете им, нанасят и емоционална вреда над тях, тъй като селото бе най-много засегнато при инцидента.

На 5 юни 2012 година се взривиха складове с предназначени за утилизиране боеприпаси в базата „Стралджа-Мараш”. При инцидента загинаха трима работници, 18 бяха ранени, а пораженията в района бяха остойностени за милиони. Осколки и боеприпаси, разпръснати след взривовете земеделците намираха месеци след това в нивите си и лозята в околностите на складовете.

 

Все още не е приключило делото по инцидента. Обвиняеми са собственикът на базата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. Те са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества. На 30 юни Ямболският районен съд отложи делото за 24 и 25 септември. Причината е, че вещите лица не са готови с комплексната експертиза.