Изложбата „Икони от сливенския край” откриват в Нова Загора
Изложбата „Икони от сливенския край” откриват в Нова Загора / netinfo

Изложбата „Икони от сливенския край” ще гостува в Нова Загора. Експозицията включва 35 икони от фонда на Художествена галерия „Димитър Добрович” и Сливенска митрополия.

През 2011г.  тази изложба гостува в Котел, в Народното  събрание и в Жеравна. Дело на неизвестни зографи, създадени в рамките на ХІХ в., представените икони са от църкви в градовете Сливен, Карнобат и селата Катунище и Градец.

Според изкуствоведите, религиозната живопис в района няма облика на школа, каквито са Самоковската или Тревненската, но тя напълно отговаря на религиозните потребности на хората и е носител на техните духовни пориви. Това е разнолика и богата в иконографските решения живопис – от овладяното следване на иконописния канон до простодушното и витално незнание на примитива. Разнообразието от влияния в района идва с големия брой икони, донасяни от Гърция и Атон, с купените ерминии от поклонниците по светите места, с поръчките на творби при реномирани майстори от вече оформените български иконописни школи, сред които доминиращо присъствие и влияние в сливенския край имат тревненските зографи.

Изложбата „Икони от сливенския край" ще бъде открита на 30 март от 17.30 часа в Художествена галерия „Руси Карабиберов” в Нова Загора и ще може да се види до 26 април.