Искат да учредят инвестиционен фонд в Нова Загора
Искат да учредят инвестиционен фонд в Нова Загора / netinfo

Идеята си за учредяване на Новозагорски инвестиционен фонд представиха на специален форум кметът Минко Динев, заместник кметът Николай Душков и експерти. Във форума взеха участие представители на бизнеса в Нова Загора, финансови и банкови експерти, учени, представители на неправителствени организации.

Целта на Новозагорския инвестиционен фонд е стимулиране на местния бизнес и повишаването на неговата конкурентоспособност. Чрез него ще се гарантират заемите за технологично обновление на фирмите и селските стопани и ще бъде стимулирано усвояването на средства по проекти на европейските фондове. Инвестиционният фонд ще подпомогне работата на неправителствения сектор за решаване на социални проблеми в общината и подпомагане на рискови социални групи.

Първоначалната идея е Фонда да стартира с капитал от 1 милион лева, който до 2009 г. да нарасне до 5 милиона. На въпрос дали оставащото време до края на мандата ще даде възможност на Динев да реализира тази своя и на екипа си идея, той отговори, че за подобен проект е необходимо време и за да се видят резултати е нужно да продължи работата.

По време на събитието получи отговор и един от най-често задаваните въпроси “Ще се кандидатира ли Динев за втори мандат или не?". Още преди време Динев обяви,че обмисля кандидатурата си за втори мандат. Към момента все още не е ясно като независим или подкрепен от партия кандидат ще се яви той на изборите на есен.