И тази година ще има археологически разкопки край Сливен
И тази година ще има археологически разкопки край Сливен / Дарик Сливен

Като успешни определи миналогодишните археологически проучвания край Сливен директорът на историческия музей Георги Кюпчуков. От 2007 година разкопките се извършват в тракийски надгробни могили на територията на сливенска община.

Директорът на музея сподели увереността си, че и тази година ще има археологически проучвания. «Имаме уговорка с колегите от ТЕМП през месец април да обходим част от тракийските надгробни могили и да определим кои от тях ще бъдат обект на разкопки. Най-вероятно това може да са могили в землищата на селата Крушаре и Тополчане», каза Кюпчуков.

Идеята е разкопките да започнат през юни и да продължат до септември. Това обаче зависи от средствата, които ще отпусне общината. За тази година в бюджета са предвидени 60 000 лева.

Разкопките миналата година бяха направени на „Крастава" могила край Драгоданово и „Русчева" могила край село Трапоклово. Бяха използвани 66 000 лева, осигурени от община Сливен. Във фондовете на музея постъпиха 72 културно-исторически ценности.

„Удовлетворени сме от резултатите, защото те потвърдиха наличието на богата тракийска култура в периода на античността и тезата на д-р Георги Китов, че долината на тракийските владетели продължава и на територията на община Сливен", каза Георги Кюпчуков.