Два нови проекта стартират в Болярово
Два нови проекта стартират в Болярово / Дарик Сливен, Архив

Два нови договора в сферата на образованието и социалния сектор е подписала община Болярово.

Първият е с Министерство на образованието и науката, по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 - 2020 г.

По този проект бенефициент е Общинското училищно настоятелство на училищата и ЦДГ с партньори: община Болярово, СОУ „Д-р Петър Берон" и ОУ „Стефан Караджа" и е на стойност 350 644 лв. Наименованието му е „Заедно да учим и творим", а наименованието на процедура: „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила", срокът за изпълнение е 24 месеца.

Основни дейности по проекта са: работа с учениците: подобряване на образователната среда в училище чрез закупуване на допълнителни спортни, учебни и други пособия и материали; съхраняване и развиване на културната идентичност на учениците от етническите малцинства и техните връстници в интеграционна мултикултурна среда; работа с родителите; преодоляване на негативни нагласи, основани на етнически произход и културна идентичност.

Вторият подписан договор е по проект „Осигуряване на топъл обяд в община Болярово" по Оперативна програма за храни и/или материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица в България. Съгласно условията ще функционират две обществени трапезарии.

Първата за 40 представители на целевата група в рамките на 105 работни дни, а втората за 66 представители на целевата група рамките на 251 работни дни.

Община Болярово има и друг одобрен проект в сферата на образованието, за който се очаква да бъде подписан договор.