Вицепремиерът Томислав Дончев коментира паниката в Сливен и Ямбол, при която роми опразниха три училища от страх да не им бъдат отнети децата. Той заподозря, че зад това мероприятие се крият кандидат-кметове и политическа сила, която е коалиционен партньор на левицата за местните избори. 

„Това тече поне от половин година и не е толкова невинно, колкото изглежда на пръв поглед. Това не е поредната дигитална щуротия”, заяви той. 

Дали има замесени политици? Да! Има партии, които са пряко ангажирани с каузата. Поне няколко кандидат-кмета и една политическа сила са ангажирани. Доколкото знам е коалиционен партньор на левицата в няколко формата за местните избори”, разкри Дончев.

Паника в Сливен: Ромите от „Надежда” опразниха за минути две училища – прибраха си децата (ВИДЕО)

Има външни и вътрешни сили, които са замесени в цялото мероприятие”, заяви Дончев. Той е категоричен, че отнемането на дете е крайна мярка, когато детето живее в опасни за здравето и живота му условия. „Рядка, драстична мярка, която е обект на съдебен контрол”, обясни вицепремиерът.

Премиерът заподозря партийни пастори зад паниката в ромските училища

„Това идва след всичките ни системни усилия да върнем децата в клас. 40 000 деца сме върнали. Няма как да не си мислим, че това има определени политически мотиви, най-малкото ескалира в определена предизборна ситуация”, каза Дончев.

Вицепремиерът каза още, че МВР и прокуратурата работят по казуса.
nova.bg