Добро финансово състояние на община Стралджа
Добро финансово състояние на община Стралджа / Дарик Сливен, Архив

4 301 358 лева са постъпилите приходи в община Стралджа през пъровот полугодие на тази година. Изпълнението е 58,4%  спрямо заложения годишен план, съобщиха от общината. В сравнение със същия период на миналата година приходите нарастват със  7,1 пункта.

В делегираните от държавата и местни дейности за периода са извършени разходи в размер на  3 483 407 лв., което е  47,3% изпълнение. При делегираните от държавата дейности  за периода приходите са  с изпълнение 61,0%, регистрираното увеличение спрямо миналата година е  1,5 пункта. Изпълнението при разходите е 44%, като намалението спрямо миналата година е  с 5,9 пункта. 

С общински приходи са дофинансирани разходи в размер на  133 266 лв.

При местните дейности постъпленията в бюджета за периода са в размер на  1 580 345 лв., което е 54,6% изпълнение. В сравнение с миналата година увеличението е с 18,3 пункта, което се дължи на преизпълнението на някой видове собствени приходи. Повече от 50 % е изпълнението на приходите от общински такси, имуществени данъци,  глоби, санкции и лихви, неданъчни приходи, приходи от концесии. 

Несъбраните вземания за периода са  малко повече от 72 хил.лв. в по-голямата си част това са наеми от имущество и земя. Предприети са действия от общинска администрация  за изпращане на уведомителни писма до наемателите  за събиране на вземанията, заведени са и съдебни искове.