/ Община Варна
От гражданското сдружение "Св. Георги Победоносец" поставят временен бент на река Новоселска в Сливен за утрешния богоявленски ритуал и за т.нар. мъжко хоро, това каза пред БТА Момчил Пантелеев от сдружението, което от седем години организира събитието.

Ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет, а кръстът ще бъде хвърлен във водата от свещеник от храма "Св. София", са уверили, по думите на Пантелеев, от Митрополията в Сливен.

"Правим опит да си върнем нормалния живот", каза Момчил Пантелеев в отговор на въпрос дали ще има нещо по-различно в тазгодишния ритуал. През миналата година той не се състоя, заради противоепидемичните мерки. От сдружението са се събрали в много тесен кръг и са изпълнили обичая, но на друго място.

Очакват се положителни температури в Сливен, на 6 януари, за разлика от минали години, когато участниците влизаха в позамръзналата река при минусови температури и силен вятър.

За първи път в Сливен "мъжко хоро" се игра преди седем години, а интересът към него беше огромен. Мъжете, облечени в народни носии, влизаха в реката след литийното шествие от близкия храм "Св. София" и водосвета.
БТА