Благотворителен коктейл за параклиса „Свети Мина”
Благотворителен коктейл за параклиса „Свети Мина” / Обществен дарителски фонд

Под мотото  „Търсят се 100 приятели, които да дарят и участват в обновяването на параклиса „Свети Мина” и двора около него” премина благотворителния коктейл послучай 100 ден от кампанията за набиране на средства за параклиса.

Събитието е част от националната кампания „Място в сърцето“ за набиране на средства за възстановяване на 12 любими места избрани от гражданите в 12 града на България.  За Сливен това място е  параклиса „Свети Мина“ в сливенския квартал „Ново село“.

През месец април  екипът на Обществен дарителски фонд Сливен стартира 100 дневна кампания, свързана със събиране на дарения от финансови средства и материали, необходими за ремонт и подобряване състоянието на сградата, стенописите и дворното пространство на параклиса „Свети Мина”. За тази благородна инициатива бяха проведени концерти, срещи с дарители, театрални постановки, търгове на картини, литературни вечери и т.н.

За популяризиране на кампанията е изработен документален филм разказващ за историята на параклиса „Свети Мина”. В кампанията до момента много граждани, сдружения, фирми и организации, изявиха желание да подпомогнат кампанията както финансово, така и със материали, техника и доброволен труд.

От месец юли в кампанията се включи Националния осигурителен институт. Тази акция ще бъде една от благотворителните каузите с които ще бъде почетен професионалния празник на служителите от НОИ, който е на 11 ноември – денят, в който се почита Свети великомъченик Мина - закрилник на бедните, на инвалидите, на вдовиците, радетел за семейно благополучие.

Със средствата събрани от НОИ ще бъде възстановена чешмата и направен кът за отдих в двора на параклиса. Кампанията за събиране на средства се удължава с още два месеца (докрая на м. септември), като идеята е до 11 ноември 2014 г., когато православната църква отбелязва деня на Свети Мина, да има вече видима крачка напред в ремонта и официално да се покаже обновения параклис и дворно пространство около него.

В средата на месец август ще започне ремонтът на покрива и двора на параклиса.

В периода 1 - 11 ноември 2014 г. ще бъде организирана „Седмица на духовността” в полза на кампанията палаклисът да стане достъпно и приятно място за богослужения, миряни и туристи.