Атонски монах ще бъде на изложба на Дора Куршумова
Атонски монах ще бъде на изложба на Дора Куршумова / сн. Дарик - Сливен
Атонски монах ще бъде на изложба на Дора Куршумова
26512
Атонски монах ще бъде на изложба на Дора Куршумова
  • Атонски монах ще бъде на изложба на Дора Куршумова

Камерна изложба живопис, именувана „Градината на Богородица" ще открие на 1-ви март счетоводителят Дора Куршумова, която има вече доста голяма серия изяви в сферата на изобразителното изкуство. Ще бъдат показани 15 картини на светогорска тематика, които са рисувани по фотографии с техниката батик.

„Реших незаконно да вляза с фантазията си в Градината на Богородица, тъй като е забранено на жените да посещават в Атон. Това е серия от пейзажи, изобразяващи красотата на природата и манастирите", каза в интервю за Дарик Куршумова.

Една от картините пресъздава легендата за царица Плакидия, която надзиравала работниците, които строяли Ватопедския манастир по нейно дарение. Царицата чула глас на Богородица от една стена, който казал, че тук има вече една царица и тя не трябва да изкушава монасите, за да загубят своята битка.

Отец Денко от храма „Света София", който е ходил поне 10 пъти на Атон ще открие официално изложбата в 18 часа в ресторант „Боровете" на площад „Левски". На коктейла са поканени духовни лица. Ще присъства йеродякон Юстин, който е монах в Зографския манастир.

Разбрах, че в българския манастир Зограф има най-много монаси от Сливен, което е похвално за града като място със здрава православна вяра, заяви Дора Куршумова.

Част от интервюто може да се чуе в прикачения звуков файл.