Атанас Скатов от Сливен стъпи на връх Ухуру в Африка
Атанас Скатов от Сливен стъпи на връх Ухуру в Африка / личен архив
Атанас Скатов от Сливен стъпи на връх Ухуру в Африка
61409
Атанас Скатов от Сливен стъпи на връх Ухуру в Африка
  • Атанас Скатов от Сливен стъпи на връх Ухуру в Африка

Сливналията Атанас Скатов покори връх Ухуру /5895 м./ на Килиманджаро. Заедно с още двама българи - Дима и Цанко, Атанас стъпи на „шапката" на Африка на 10 януари 2013 г.  

„За мен всичко започна през лятото 2010 г., когато, заедно с баща ми, минахме маршрута от връх Ком до нос Емине. Тогава видях Света с други очи, видях планината" - каза в интервю за Дарик Наско. След внимателен преглед на снимки и информация, Атанас и неговите приятели избират да изкачат Ухуру по маршрута Мачаме заради неговата  красота. Дължината е около 60 км, като самото качване е повече от 40 км.  „По принцип този маршрут се прави за 6 дена с 5 нощувки, но аз взех още един ден допълнително за аклиматизация между 4 и 5 хиляди метра. Моите  приятели ми бяха благодарни за този един допълнителен ден, тъй като Ухуру е почти 6000 метра и е по-добре да не се рискува допълнително" - коментира Скатов.

Експедицията тръгва от България на 3 януари, като през Инс

Атанас Скатов от Сливен стъпи на връх Ухуру в Африка
netinfo
танбул летят до Танзания. Започват изкачването на върха през нощта. „По принцип времето около обед се разваля, падат мъгли, затова е добре да се изкачиш по-рано - обясни Атанас. - Стъпихме на върха точно по изгрев слънце и гледката беше невероятна. Няма друга такава."

Наско казва, че лично той не се е нуждаел от специална подготовка за изкачването. И до днес всеки ден е в планината и прави многочасови преходи, а през 2012 година е тренирал усилено през цялата година.

Всъщност, годината е била много натоварена за него - няколко състезания по планинско колоездене с доста добро челно класиране; поход от връх Ком; 100 км. преход Алеко за 17 часа; Xco Адвенчър къп 256 км за 3 дни, 8 дисциплини; скоростно изкачване на 7 първенци и безброй походи и преходи по българските планини, както и скално катерене.

Наско се занимава с йога, от дете танцува народни танци, кара мотор, зимата на ски, лятото плувам. Прави планове за нови състезания и нови върхове.