381 фирми  от Ямбол дължат пари за данъци и осигуровки
381 фирми от Ямбол дължат пари за данъци и осигуровки / netinfo

В публичния списък през октомври НАП - Ямбол обяви 381 длъжници с неплатени данъци и осигуровки за над 5 хиляди лева, съобщиха от администрацията. 330 от некоректните клиенти на приходната администрация вече са предадени в Агенцията за държавни вземания за принудително събиране на задълженията.

На шестима длъжници е наложена забрана да напускат страната и за тях е подадено искане до лицензираните органи за отнемане на личното им оръжие. Новите длъжници с неуредени вноски за данъци и осигуровки са 18. Половината от фирмите са ямболски, а останалите идват от други райони на страната.

 С най- голяма сума от новорегистрираните длъжници е бургаска фирма, дължаща над 1 милион лева. Фирма от Ямбол отпада от предходния списък, тъй като е погасила задължението си в размер на близо 15 хиляди лева.

От началото на 2008 година служителите от отдел „Събиране” в НАП- Ямбол са изпратили 1 135 покани на лица, които не са платили в срок данъците си.

Ако до 7 дни след връчване на писмата лицата не се издължават, срещу тях ще бъдат заведени изпълнителни дела и ще бъдат взети мерки за принудително събиране на сумите.