2 млн. лв. отпуска държавата за ремонт на пътища в община Котел
2 млн. лв. отпуска държавата за ремонт на пътища в община Котел / община Котел

Очаква се да бъдат отпуснати около 500 000-600 000 лева за асфалтиране на улиците в село Ябланово. Обещанието е дадено лично от премиера Бойко Борисов, който присъства на традиционния събор в селото "Герлово пее и танцува". Това съобщи за Дарик кметът на община Котел Коста Каранашев.

Очаква се да бъдат отпуснати и около 1,5 млн. лв. за ремонт на пътя Седларево- Соколарци. По думите на Каранашев пътят е в окаяно състояние и ако не бъде отпуснато финансиране има вероятност двете села да бъдат откъснати от републиканската пътна мрежа.

Община Котел подготвя проекти по ОП Програма за развитие на селските райони 2014-2020.

Сред тях са ремонтно-възстановителни работи на читалището в село Ябланово, изграждане на спортна и детска площадка и облагородяване на центъра на селото. В останалите 22 села се предвижда ремонт на читалища, църкви, пътна инфраструктура, площадни пространства, подобряване на гробищните паркове.

Предвижда се и проект за асфалтиране на общинския път Котел -Жеравна, улици в града и в населените места.

По някой от дейностите вече има изготвени проекти, по други в момента се подготвят, като се изчакват и законовите срокове за съгласуване с различните институции, заяви Коста Каранашев и добави „някой от мерките ще бъдат отворени тази година, други през 2017 г., но ние искаме да имаме от сега проектна готовност".