1500 на траурно шествие в Сливен в памет на убития студент на деветия ден от смъртта му
1500 на траурно шествие в Сливен в памет на убития студент на деветия ден от смъртта му / netinfo

Над 1500 жители на Сливен участваха в траурното шествие в памет на убития в Студенски град Стоян Балтов. Колоната, начело с близките му, ученици, учители и много граждани се проточи по главната улица със свещи, венци, цветя и плакати и под звуците на траурната камбана на катедралния храм „Свети Димитър” прерастна в импровизиран митинг на площад „Хаджи Димитър”, където множеството падна на колене на деветия ден от смъртта на 20 годишния Стоян.

„Всички нападатели трябва да бъдат съдени. Трупът на сина ми беше целия гримиран, за да не се виждат раните от жестокия побой. И ако нашето правосъдие и следствие потулят случая ще отида до Страсбург, но няма да оставя нещата така”, заяви пред множеството майката на Стоян Стоян и добави че се радва, че града на Чинтулов се събужда.

„Не 60, по – добре е 5 полицая да има в Студентски град, но да си вършат работата”, смята майката на убитото момче.

Доживотна присъда за убийците поискаха близки, приятели и съученици. На площад „Хаджи Димитър” прозвучаха призиви и за смъртно наказание.

Съпричастност към мъката на опечалените показа и бащата на убития в Сливен таксиметров шофьор Живко Проданов и родителите на 18 годишния Светлан от варненското село Тръстиково, заклан пред дома му. Майката на това момче, Румяна Стоянова ,също поиска смъртна присъда за убиеца на сина си.

Бяха прочетени и декларации, в които ученици и учители, призовават президента да стане гарант за сигурността на младите хора и законите да бъдат писани така, че да се търси отговорност и на родителите, възпитали убийци. Настоява се и за мерки за подобряване на климата в студентски град. На плакатите имаше и призиви към просветния министър да помисли адекватно за сигурността на младежите.

„Стоян беше чудесно дете и непрекъснато се шегуваше, беше добър футболист, учеше се добре, той бе приет да следва във Варна, Пловдив и София на първо желание, но предпочете столицата. Не разговаряше с простаци, но за съжаление смъртта му причиниха хора от техните редици. Убиха го деца на неговата възраст и не знам каква майка ги е раждала. Как един не ги спря и шестимата са сто процента убийци и всички трябва да бъдат съдени”. Такова е мнението на неутешимата майка на Стоян.