10 години затвор за майцеубиец по непредпазливост
10 години затвор за майцеубиец по непредпазливост / netinfo

Присъда от 10 години затвор при строг режим постанови Сливенският Окръжен съд за 59-годишния Георги Кънев Желев от сливенския квартал „Речица", намирайки го за виновен в това, че причинил по непредпазливост смъртта на 82-годишната си майка Въла Димитрова Желязкова като умишлено й нанесъл тежка телесна повреда. Това съобщи за Дарик съдия Мартин Данчев.

Желев, който бил пенсионер по болест заради алкохолна полиневропатия,  пребил майка си в началото на декември 2008 година и тя постъпила в болница. След изписването й на 17 декември, той я закарал вкъщи и вечерта в пияно състояние се раздразнил от упреците, които отправяла майка му за пропиваните им пенсии и парите, които изпращала дъщеря й от гурбет. Тогава синът отново пребил безпомощната старица с ръце, ръжен и дърво и я оставил да лежи на пода в семейното им жилище. Тя била намерена на сутринта от сестра му, която работела в Гърция и живеела в Ямбол. Пострадалата била в съзнание. Сестрата отвела пребитата си майка в Ямбол, там й прилошало и била отведена в болница, където била оперирана, поради кръвоизлив в мозъка и по-късно, на 28 декември, починала.

В Ямбол било възбудено дело и по-късно, след като било препратено по компетентност на съда в Сливен, убиецът бил задържан на 9 март.
Георги Желев преди 16 години е бил осъждан за друго убийство на 8 години затвор. Той е доказан алкохолик и вещото лице е потвърдило в съда, че има много нисък праг на агресивност, ако е раздразнен от някого. Имал насочена агресия в пияно състояние към майка си и към никой друг. Бил е лекуван в психиатричното отделение в Сливен и в Раднево.

Съседите в квартал „Речица" описват убиеца като добър, кротък и услужлив човек, но само когато е трезвен. В последните няколко години Желев многократно биел и тормозил майката, с която живеел заедно. Той бил разведен, а тя вдовица.

Съседите и кварталният полицейски инспектор знаели за побоищата. Полицаят се опитвал многократно да убеди жертвата да подаде официално оплакване и дори и подготвял документите и за постъпване в старчески дом, но майката в последния момент се отказала, защото обичала сина си.