/ iStock/Getty Images
Жителите на силистренското село Васил Левски със собствени сили и средства започнаха ремонт на единствения храм в населеното място. Църквата "Св. Георги Победоносец" е построена преди повече от 100 години с дарения на местните хора. 

Някога в селото е имало и училище, но то отдавна е съборено. Православният храм бил на път да последва съдбата му, но едва четиридесетте останали жители на селото отказали да чакат помощ от институциите и решили сами да спасят построеното от дедите им. 

Двигател на инициативата е Йонка Тодорова. Доскорошен служител в системата на МВР. Тя организирала хората да почистят двора, а местен благодетел помогнал с ремонта на покрива. Скоро след това била отслужена и първата литургия.

„Местните хора придобиха голяма инициативност, подадоха ръка и казаха, че искат да имат храм. Споделиха, че от 2014 г. не е идвал свещеник. Започнахме всеки месец да идваме, да отслужваме по една литургия. Хората бяха много идейни, всеотдайни. Организираха се, почистиха, идваха с желание. Смятаме до края на годината да завършим с ремонта и отново да служим редовно в храма“, сподели енорийският свещеник - отец Александър.

А местните хора се надяват през пролетта, в ремонтираната църква, да бъде кръстен най-младият жител на селото – 2-годишният Димитър.
БТА