Въпреки че очакваме топли дни и през ноември, идва времето да се сложат зимните гуми на автомобилите. Според измененията на Закона за движение по пътищата, автомобилът трябва да бъде оборудван с тях от 15 ноември.

Експертите посочват, че заради студа и сланата асфалтът става хлъзгав и зимните гуми не само са препоръчителни, а са по-безопасни от летните.

Институциите са готови за зимата

Изборът е голям - и като качество, и като цени. Най-масовите гуми се предлагат между 70 и 200 лв. Най-често обаче хората избират такива, струващи около 100 лв., според бюджета си, показва проверка при гумаджиите.
 

Време ли е за зимни гуми? (ВИДЕО)
Деян Герговски


Падат температурите - както на асфалта, така и навън и летните гуми вече се втвърдяват, казва таксиметровият шофьор Тургай Хайрединов и препоръчва да се ползват само нови гуми, тъй като тези, които са втора употреба може да са със съмнително качество.

Гумите и спирачките са най-важни, от тях не трябва да се пести, допълва той.

90 машини чистят републиканските пътища в Шуменско, 30 отговарят за магистралата

Гумите през зимния сезон трябва да бъдат с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. В зависимост от това до каква степен е износена гумата санкциите могат да бъдат от 50 до 200 лева, казва инспектор Веселин Георгиев.
 

Деян Герговски
dariknews.bg


Освен задължителните аптечка и триъгълник, през зимния сезон е препоръчително в колата си да имате въже за теглене и вериги.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари