Личинките са докарани от развъдник край Казанлък.
Личинките са докарани от развъдник край Казанлък. / Dariknews.bg
Язовир "Шумен" бе зарибен с 400 000 личинки на риби. По обяд служители на "Напоителни системи АД" пуснаха 4 вида личинки - 100 000 шаран, 100 000 бял толстолоб, 100 000 пъстър толстолоб и 100 000 амур. 

Личинките са докарани от развъдник край Казанлък.
Dariknews.bg


Директорът на "Напоителни системи АД", която стопанисва водоема, инж. Христо Николов обясни, че личинките са от рибовъдно стопанство край Казанлък

Личинките са докарани от развъдник край Казанлък.
Dariknews.bg


"Цифрата 400 000 звучи стряскащо, но говорим за тридневни личинки.Като процент оцеляемост, която статистиката показва, е между 30 и 40 %. Реалната оцеляемост, която зависи от вида риби, които виреят в даден водоем, е между 10 и 20%. Това за рамките на шуменския язовир, който е от порядъка на 40 до 80 000 бройки различен вид риба, не са никак малко и биха допринесли за подобряване на популацията и като брой", каза той и допълни, че другата цел на зарибяването е внасяне на биоразнообразие чрез нов генен материал, тъй като дълги години не е правено зарибяване. 

Личинките са докарани от развъдник край Казанлък.
Dariknews.bg


Освен обогатяване на разнообразието, риби като толстолоб спомагат и за филтриране на водата чрез изчистване на планктона.

Два пъти седмично Бойчо Моллов посещава шуменския язовир. Затова и той приветства идеята за зарибяването на язовир Шумен.

Всяка година трябва да се прави. По закона на природата – всяка година рибата си хвърля хайвера. Не всичко оцелява, изяжда се от хищниците. На тяхно трябва да се възстанови природният баланс, казва бай Бойчо.


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.