Заради случаи на птичи грип в Западна Европа забраняват пускането на домашните птици в Шуменско
Заради случаи на птичи грип в Западна Европа забраняват пускането на домашните птици в Шуменско / снимка: Областна администрация - Шумен

Засилване на ветеринарния контрол по птицевъдните обекти в Шуменско и забрана за пускане на домашните птици на открито, решиха членовете на Областната епизоотична комисия. Причина за заседанието бе заповед на изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните Пламен Моллов за вземане на превантивни мерки за недопускане на птичи грип в региона във връзка с открити огнища на заболяването в Холандия, Германия и Англия.

По време на заседанието стана ясно, че към момента на територията на страната няма регистрирани случаи на инфлуенца по птиците.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Димитрова обясни, че предвидените мерки включват повишаване на епизоотичната готовност, проверки за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици, постоянен контрол за спазване на мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти, засилен ветерианрномедицински контрол по пазарите за продажба на птици и извършване на периодични клинични прегледи на домашни и диви птици.

В срок до 2 декември трябва да се проведат и заседания на Общинските епизоотични комисии.

Освен, че се забранява на стопаните да пускат птиците си на открито, фуражът за тях също трябва да бъде съхраняван в закрити помещения. Не трябва да се допуска и контакт между диви и домашни птици. При наличие на болни птици или повишена смъртност стопаните трябва незабавно да уведомят ветеринарните власти.

Д-р Димитрова обясни, че на територията на област Шумен има един голям птицевъден обект и шест по-малки.