/ Община Шумен
Общо 20 деца преминаха през профилактични прегледи при педиатър в Ивански от началото на месец март, съобщиха от Община Шумен.

В обновената здравна служба на селото вече работят два нови медицински кабинета – педиаттричен, АГ-кабинет и манипулационна. Те са изградени по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” в рамките на Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
 
Доктор Полина Миленова, педиатър от ДКЦ1 в Шумен, посещава два пъти месечно здравната служба и заедно с медицинската сестра Теодора Алексиева извършват профилактични прегледи на децата до десет години.
 
“Наистина има голям интерес от страна на родителите. В здравната служба идват не само младите майки, но и татковците. По всичко личи, че са загрижени за здравето на децата си. Когато идват за преглед, търсят също съвети за правилното хранене и за общото им развитие. Изключително важна е помощта, която ни оказва здравният медиатор в селото и се радвам, че наистина има резултати от работата ни тук”,  обяснява д-р Миленова.
 

В обновената здравна служба на селото вече работят два нови медицински кабинета  педиаттричен, АГ-кабинет и манипулационна.
Община Шумен


Ирина Илиева е здравен медиатор в Ивански. Тя е направила списък на децата до десетгодишна възраст и проследява дали се спазва предварително изготвеният от ДКЦ1 график за посещенията при педиатър. Помага, ако случаят е спешен и детето трябва да бъде прието в болница, за да му бъдат извършени допълнителни прегледи и изследвания.

Работи активно със семействата и успява да убеди родителите от общността, че профилактиката както и задължителните имунизации за съответната възраст са много важни, обяснява Людмила Андреева, координатор в направление здравеопазване.
 
Прегледите на деца до десетгодишна възраст в здравната служба в шуменското село Ивански се извършват с подкрепата на Програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари