Започна издаването на удостоверения за гласуване в определено населено място
Започна издаването на удостоверения за гласуване в определено населено място / снимка: Дарик-Шумен, архив

Удостоверение за гласуване в определено населено място се издава на избирател, който е включен в избирателните списъци за отделните видове избори в различни населени места и не може, с искане за гласуване по настоящ адрес, да гласува на всички видове избори в едно и също населено място. Това съобщават от пресцентъра на общинска администрация. В тези случаи избирателят подава заявление - декларация и декларира, че ще гласува в населеното място, където е включен  в избирателния списък за изборите за общински съветници и кметове в срок до 8 октомври.

Удостоверения за гласуване на друго място при произвеждане на избори за общински съветници  и кметове не се издават, а за изборите за президент и вицепрезидент се издават само на членовете на общинските избирателни комисии и на наблюдателите, които са представители на Европейския парламент, на чуждестранни парламенти, на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на чуждестранни партии и движения, както и лица, посочени от партии и коалиции от партии, участващи в изборите, и поканени чрез Министерството на външните работи и упълномощени членове на български неправителствени организации.

От общинска администрация съобщават още, че изтече срокът за подаване на заявления за гласуване  с подвижна избирателна урна. До 22 септември са подадени само 7 заявления, поради което на територията на община Шумен  няма да има подвижна избирателна  урна. За хората с трайни увреждания ОИК ще вземе решение за определяне на секции за гласуване, удобни за тях.

Продължава приемането на заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес в срок до 08 октомври. Заявление за отстраняване на непълноти и грешки се подават до 15 октомври.

Лицата, които  са били заличени от избирателните  списъци, поради това, че са били извън страната, могат да подадат заявление за дописване в тях. Тези лица се вписват в списъците по тяхно искане от общинската администрация до предаването на списъците на секционните избирателни комисии или в изборния ден - от секционната избирателна комисия, след представяне на документ за самоличност и на декларация по образец, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Всички посочени заявления се подават на гише 5 в Информационния център на Община Шумен. За справки: тел. 054/857-668.

 

Във връзка с  предстоящите избори за президент и вицепрезидент, общински съветници  и кметове Община Шумен напомня на гражданите, че избирателните списъци са публикувани на главната интернет страница на община Шумен www.shumen.bg, в раздел „Избори 2011". Справки за мястото на секцията, в която ще гласуват могат да бъдат направени и на сайта на ГД „ГРАО" www.grao.bg/elections/.