Забраниха позлването на вода от каптаж Зандана в пещера Бисерна
Забраниха позлването на вода от каптаж Зандана в пещера Бисерна / netinfo

Забранява се водовземането от каптаж „Зандана" в пещера „Бисерна" за питейно-битово водоснабдяване, информират от Регионалната иснпекция по околна среда и води - Шумен.  

Експерти на екоинспекцията, Басейнова дирекция за управление на водите „Черноморски район" - Варна и ВиК - Шумен са извършили проверка на 3 декември на каптажа. Анализът на пробите, взети от водовземното съоръжение и извършени от акредитирана лаборатория за изпитване, не отчитат добри резултати за качеството на питейната вода. Водата от каптажа се използва за водоснабдяване на зона „Хижата" на Шуменското плато. Алтернативен източник на вода за тази зона е каптаж „Папаз бунар" в пещера „Бисерна".

Извършената проверка е разпоредена във връзка с изпълнение на условие в разрешителното за водовземане, което изисква техническо решение  за прекратяване вливането на водите от каптаж „Зандана" в помпената станция.

След представен от ВиК проект за консервация на каптажа, бе извършено  запечатване на водовземното съоръжение. При възникване на аварийни ситуации, водоснабдителното дружество се задължава да уведоми Басейнова дирекция, РИОСВ и Дирекция на Природен парк „Шуменско плато" за разпломбиране на каптажа.