Забавни минути с Астор за празника на Шумен
Забавни минути с Астор за празника на Шумен / http://e-vestnik.bg

На 30 забавни минути с Астор ще се насладят шуменци за празника на града - 11 май, информира зам.-кметът по култура Живка Тонева. Проявата е с начален час 21:30 на сцена, която за първи път ще бъде ситуирана на уличното платно до Военния клуб. Почетният гражданин на Шумен ще посети града по покана на общината, като спектакълът ще постави началото на серия негови представления в цялата страна.

Празничната програма ще започне в 10:45 часа с традиционно литийно шествие. Тази година тържественото издигане на знамената ще бъде поверено на заслужили ученици. Празненствата ще продължат с Тържествена сесия на Общински съвет - Шумен и връчване на тазгодишните „Награди на Шумен за изкуство и култура". Подготвя се и едночасов празничен концерт в Градската градина. Той ще стартира точно в 11:00 часа.

23-тите Друмеви театрални празници ще бъдат открити в 18:30 часа. Веднага след това около 21:00 часа на сцена пред Общината ще бъде поставено началото на концертните прояви, които ще бъдат последвани от грандиозния звуково-светлинен спектакъл „Различният Шумен". Зарята ще озари небето на Шумен на фона на тематична музика на четири места в централната градска част. „Цялата седмица между 11 и 17 май ще бъде наситена с много прояви", допълни Живка Тонева.

Сред тях са още Международният фестивал „Друмеви театрални празници нова българска драма", Националната конференция по история, археология и културен туризъм „България в европейската култура, наука, образование, религия", спортният празник „Весел старт", както и Юбилейният концерт за 60-годишнината на симфоничния оркестър. На 17 май предстои и Нощта на музеите, когато Регионалният исторически музей ще работи цял следобед до късно през нощта. За първа година в Шумен ще бъде организирана и Нощ в библиотеката. Събитието ще предостави редица атракции на шуменци, сред които безплатна регистрация, „книгобар", „шведска библиомаса", прожекции на филми и приложни ателиета.