Наградата се връчва за шеста година.
Наградата се връчва за шеста година. / Ивелина Ефтимова

Божидар Тодоров е новият носител на наградата „Проф. дин Рашо Рашев“. Тя му бе връчена пред археологическия музей „Професор Рашо Рашев“ в НИАР „Плиска“. Организатор на събитието бе Факултетът по хуманитарни науки към Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“.

На рождената дата на известния български археолог семейство Рашеви за шеста поредна година грамота и парична сума получи студент от Шуменския университет.

Божидар Тодоров бе избран от комисия от преподаватели в катедра „История и археология“ и представител на семейството. Според статута на наградата общият успех от курса на обучението на лауреата трябва да е минимум Отличен 5.50, да има участия в експедиции, археологически разкопки или научни конференции и публикации в областта на историята и археологията.

Тазгодишният носител е бакалавър по История и География, а в момента продължава образованието си в магистратура по Краезнание.  В момента работи като учител в СОК "Камчия".

Студентът е защитил успешно дипломна работа по средновековна история, свързана със столични центрове на средновековна България с ръководител доц. Тодор Тодоров.

Божидар има изявени интереси към този дял на историята и познава трудовете на проф. Рашо Рашев, които са безспорен принос и крачка в развитито на българската историческа наука.

Наградата се връчва за шеста година.
Ивелина Ефтимова


На церемонията присъстваха и двама от носителите на наградата - Силвия Манолова и Георги Тодоров. 

Силвия работи като учител по история, а Георги в сферата на културата, но всяко лято продължават да участват в археологически разкопки в Плиска, организирани от Шуменския университет.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

наградата е за шести път