Временно ще спре изграждането на магистрала Хемус, ако не се намерят пари за строителите
Временно ще спре изграждането на магистрала Хемус, ако не се намерят пари за строителите / снимка: АПИ-пресцентър

Търсят се варианти за намиране на средства за строежа на участъка Шумен - Белокопитово от автомагистрала „Хемус", това информират от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура". „Ако не се намерят пари за изплащане на задълженията към изпълнителя сме принудени да спрем работата на обекта до края на годината", заяви председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров, по време на среща с инж. Димо Димов, изп. директор на фирмата - изпълнител на обекта „Автомагистрали Черно море". На срещата са присъствали и вицепрезидента на КНСБ Валентин Никифоров, заместник-министърът на регионалното развитие инж. Ангел Петров, членовете на ръководството на пътното ведомство.

Досега изпълнителят на обекта е представил в АПИ три сертификата за извършените през тази година строително-монтажни работи на отсечката от „Хемус". Те са за около 8 млн. лв. Търсим възможности, за да осигурим поне тези средства, с които изпълнителят да може да изплати заплатите на работниците на обекта, подчертаха на срещата заместник-министър Петров и инж. Лазаров. Двамата заявиха, че държавата в никакъв случай не се е отказала от обекта, но при положение че в бюджета за 2014 г. не са предвидени никакви целеви средства за този обект, а и настоящото финансово състояние на държавата не позволява предоставяне на необходимия ресурс, единственият изход от ситуацията е временно спиране на строителните работи на отсечката.

Участниците в срещата се споразумяха в четвъртък да проведат съвместна среща с Министерството на финансите, на която отново да бъдат обсъдени възможностите за осигуряване на средства за продължаване работата на обекта.