ВМРО с остра реакция срещу събитията в с.Славяново
ВМРО с остра реакция срещу събитията в с.Славяново / Диляна Стойчева
ВМРО с остра реакция срещу събитията в с.Славяново
22034
ВМРО с остра реакция срещу събитията в с.Славяново
  • ВМРО с остра реакция срещу събитията в с.Славяново

"Паметникът на незнайния турски войн в поповското село Славяново е провокация, който цели да провери търпимостта на българите, защо не е съборен, въпреки че има заповед за това. Даваме 5 дни на държавата, ако до петък този паметник не бъде разрушен, в събота отиваме и го събаряме ние. Ще има хора от цяла България" - каза в Търговище Костадин Костадинов, който е член на националното ръководство на ВМРО. Той,  заедно с Борис Вангелов - представител на партията от Велико Търново, Мариян Маринов от Попово, Стилияна Тинкова от Търговище и Димитринка Стоилкова от Славяново дадоха пресконференция по повод учредяването на "Мюсюлман демократичан съюз" в поповското село Славяново. Партията беше създадена по инициатива на двамата братя Али и Юзеир Юзеирови. Те станаха известни с изграждането на "Клуб за приятелство и братство", по-късно учредиха организация, наречена "Български червен полумесец", заради която БЧК сезира прокуратурата и изпрати вербална нота до ООН, построиха паметник на незнайния турски войн, върху който в последствие освен сърп бе поставен и кръст.  "Мюсюлман демократичен съюз" бе учреден в събота, а за председател на партията е избран Али Юзеиров.

На пресконференцията днес Мариян Маринов каза, че още със създаването на "Клуба за приятелство и братство", двамата братя са нарушили закона, тъй като строежа е бил изцяло незаконен. Това е било констатирано от Община Попово, а по-късно и от Дирекцията за национален строителен контрол. Издадена е заповед за събаряне на постройките, но без фиксирана дата, а по-късно двама инспектори от ДНСК- Търговище са подписали протокол, че всичко е демонтирано, без това да е така. Маринов ги обвини в съставяне на документ с невярно съдържание и каза, че ще сезира прокуратурата по случая. Следват прецедентите със създаването на организацията "Български червен полумесец", построяването на паметника и учредяването на партията "Мюсюлман демократичан съюз", всеки от които погазва българските закони, според него.

"Искаме съд, затвор, искаме лишаване от българско гражданство за тези хора. Трябва да покажем, че няма търпимост в страната ни към онези, които пораждат етническо напрежение. Потърпевши в случая са и българо-мохамеданите." - каза на срещата днес Борис Вангелов от ВМРО и добави - "Това е поредната намеса на Турция във вътрешните работи на България."