Отхвърлиха възможността по-широк кръг от специалисти да заемат поста управител на ВиК-Шумен
Отхвърлиха възможността по-широк кръг от специалисти да заемат поста управител на ВиК-Шумен / netinfo
„Водоснабдяване и канализация – Шумен“ ООД ще предприеме решителни мерки срещу нередовните и недобросъвестни потребители на вода, съобщават от дружеството в писмо до медиите.

В него посочват, че разбират общественото недоволство във връзка с наличието на драстични случаи на ползване и дори разхищаване на вода, която в крайна сметка се заплаща от добросъвестните абонати на Дружеството.

Извършен е експертен анализ, чрез който са идентифицирани проблемни зони в определени населени места в община Шумен. Това са селата Салманово и Мадара. Подобни проблемни зони има и в някои от жилищните квартали на град Шумен - „Тракия”, „Бялата пръст“ и „Витоша“.

Особено тревожна е статистиката по отношение на последните два квартала, където за месеците април, май и юни т.г. е подадена вода в общ обем на 120 хиляди кубични метра. Данните от експертния анализ показват, че за посоченото тримесечие в тези квартали общо е заплатена 550 м3 вода, което определя загуби от 99.5 %.

Ситуацията е усложнена и от факта, че част от живущите в тези квартали сами и съвсем незаконно са изградили връзки от вътрешните за квартала водопроводи. Затруднения достъп на служителите на ВиК във вътрешността на тези квартали за установяване на незаконни присъединявания също е причина за големия процент на констатирани загуби. Много често се наблюдава демонтиране на водомери и възпрепятстване на възможността за монтаж на такива, което създава допълните проблеми на Дружеството. Ще спазим всички изисквания на закона и ще положим сериозни усилия, за да спрем разхищаването и нераглементираното ползване на вода. Там където бъдат констатирани подобни случаи ще бъде прибегнато и до спиране на водоподаването. Заедно с това щателните проверки за нераглементирано ползване на вода на територията на цялата Шуменска област ще продължат.

Критиката на шуменци относно досегашната предпазливост в търсенето на решение на този проблем до голяма степен е оправдана, смятат от ВиК. Това повече не може да продължава. Започваме решителна битка срещу кражбите на вода, категорични са от Дружеството.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.