Засега цената остава.
Засега цената остава. / dariknews.bg

Бизнес-планът на ВиК Шумен предполага ново поскъпване на водата. От дружеството обаче не смятат да вдигат цената, засега.

Това заяви управителят Илиян Илиев пред журналисти днес. Той коментира обещанието на зам.-министър Нанков, че водата ще поевтинее. 

Това не стои добре чисто икономически. Има застрашаване - ако намалим цената на водата. За 10 стотинки, сметнете колко ще рефлектира върху едно семейство - по левче на човек, евентулано. Ако го представим в банката обаче - ще има проблем дружеството. 

Илиев посочи, че Дружеството е в тежко финансово състояние и има запорирани сметки заради заведено дело срещу него по договор от 2013 година, за рехабилитиция на част от водопроводите в Шумен.

Стана ясно и , че договор за пречиствателна станция за чисти води в Шумен все още не е сключен.

През миналото лято тогавашният регионален министър Николай Нанков обяви, че до 2 години работата по мащабният проект трябва да е приключила.

Повече от 12 месеца по-късно обаче тя все още дори не е започнала. Обществената поръчка за пречиствателанат станция бе обявена, а след това спряна.

Причината – проблем с проекта, в който липсвала електрическата част. Тя бе пусната наново, но се оказва, че договор с Оперативна програма Околна среда за този проект все още не е сключен.

Развалихме поръчката, обединихме строителството с електрото...имаме доста неща да изчистваме. Надзорът, която...Имаме доста работа, която трябва да свършим.

Има неща, които стъпка по стъпка трябва да се изчистят., обясни Илиян Илиев и заяви, че няма опасност договорът да не бъде подписан. С дата обаче не се ангажира. 

Той потвърди, че дружеството има запорирани сметки, но те са по казус от 2013 година. 

Там е много спорен момента с този гарантиран резултата – осъдени сме на 2 инстанции, третата не се е произнесла. Затова са запорирани сметките, но това не пречи на работата на дружеството.

Моята борба е да бъде платена справедлива цена, защото 6 милиона е висока цена, категоричен бе Илиев.