Община Шумен
Община Шумен / dariknews.bg
Нова цена на тон боклук ще плаща Община Шумен на депото за сепариране на отпадъци. Това стана по време на събрание на регионалното сдружение за управление на отпадъци, където бе договорена промяна във формулата за изчисление на сумата.
 
При подписването на договора за депониране на отпадъци на площадката за сепариране са допуснати неточности във формулата за изчисляване на цената на тон. Тази формула цели стимулиране на фирмата да отделя повече отпадък, който е годен за рециклиране и така да се изпълнява задължението на Община Шумен за поетапно увеличаване на процента преработени отпадъци.

От януари 2018 година фирмата ще получи надбавка над основната цена от 16.40 лв./ тон, която е базисна цена от договора.

Увеличавайки количеството на отсортирания годен за рециклиране отпадък,  фирмата ще получава стимули. А за нас ще е по-добре, че се отделя по-голямо количество рециклируем отпадък, води до намаляване на отпадъка, който отива за депониране, където с всяка година се качват таксите, посочи Живка Атанасова от дирекция „Екология“ .

За депониране на тон отпадък на сметището Общината плаща 20,25 лв. на тон.

Надбавката, която ще получат към основната сума, е 1,70 лв. Така крайната сума, която Община Шумен ще плаща на фирмата, управляваща сепариращата инсталация, става 18.13 стотинки.

По време на заседанието бе решено от сметката на сдружението да бъдат отделени още 541 000 лева от сметката на сдружението за нуждите на предприятието по чистота в Шумен.

Живка Атанасова, обясни, че тези пари ще се използват за закупуване на челен товарач – фадрома 156 00 лв. и за закупуване на контейнери за отпадъци още 385 000 лв.

 Досега Община Шумен вече тегли средства в размер на 1 230 000 лв, които бяха изразходвани за закупуване на машини за общинското предприятие по сметопочистване.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.