Нова инсталация ще сепарира поне 20% от битовите отпадъци на шуменци
Нова инсталация ще сепарира поне 20% от битовите отпадъци на шуменци / Дарик-Шумен

Минимум 20% от всички битовите отпадъци на шуменци ще бъдат сепарирани, посредством новата инсталация, която официално беше открита днес. Тя е ситуирана на бившата площадка на вторични суровини.

Инсталация за сепариране на смесените битови отпадъци от общините Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Каспичан и Смядово е изградена в изпълнение на договор за обществена поръчка на петте общини с фирма „Евро Импекс".

Нова инсталация ще сепарира поне 20 от битовите отпадъци на шуменци
netinfo

Общият годишен капацитет на съоръжението е 35 000 тона годишно, подчерта Александър Иванов - управител на фирмата. Той обясни, че отпадъкът ще се доставя от съответната сметосъбираща фирма. Важно уточнение е, че ще бъдат сепарирани абсолютно всички битови отпадъци, а не само тези от контейнерите за разделно събиране. Служителите на фирмата ще сепарират отделните по вид отпадъци, а това което не става за рециклиране ще се извозва на регионалното депо до кв. „Дивдядово", което ще се извършва от сепариращата фирма.

Нова инсталация ще сепарира поне 20 от битовите отпадъци на шуменци
netinfo

„По договор имаме ангажимент да намалим минимум 20% отпадъците, като ние мислим, че ще успеем но ние мислим, че ще успеем поне 30% да намалим количеството на депонираните отпадъци", коментира Иванов. Това означава, че ще се увеличи времето за експлоатация на регионалното сметище, тъй като там ще бъдат депонирани по-малко количество отпадъци.

Сепарираното количество боклуци ще бъде продавано за рециклиране. Фирмата има готовност да приема по 100 тона боклуци дневно.

Цената на услугата за сепариране е 16.40 лева без ДДС за 1 тон, а отчисленият за тон депониран отпадък 36 лева. Общо 35 нови работни места са разкрити, при откриването на новата сепарираща инсталация.

Церемонията по официалното откриване започна с тържествен водосвет, отслужен от отец Димитър, а лентата прерязаха кметът на Нови пазар Ивайло Камаджиев, зам. кметът на Каспичан Милен Минчев и управителят на фирмата Александър Иванов.

Нова инсталация ще сепарира поне 20 от битовите отпадъци на шуменци
netinfo

Всяка от петте общини има сключен договор с фирмата и от утре реално може да започне приемането на отпадъците.