В Омуртаг започна строителството по разширяване на административния център
В Омуртаг започна строителството по разширяване на административния център / Борислав Курдов

Със символична първа копка пред административната сграда на Община Омуртаг днес започна строителството по проект „Раширяване на административен център гр.Омуртаг II-ри етап". Преди церемонията кметът на общината Неждет Шабан приветства присъстващите, след което ги запозна с подробности около проекта. Стана ясно, че стойността на предвидените строително-монтажни работи са 403 045.37 лева. От тях до 355 000 лева са от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите", останалата част от са от собствени средства на Община Омуртаг. Планираната продължителност на строителството е четири месеца. Основната цел, думите на градоначалника, е благоустрояване на пространството пред сградата на общинска администрация и обвързването му с изградените площад „Независимост" и с пешеходната зона на площад „Летец- космонавт Александър Александров".
Част от улицата пред сградата на общината ще се оформи като пешеходна зона и ще бъде затворена за движение на превозни средства Пешеходната зона ще бъде с подсилена настилка, а в двата края са предвидени метални паркинг скоби. След входа на ОУ „Хр.Смирненски" ще се обособи паркинг, за който ще бъде организиран режим на ползване.
В пространството пред сградата на общината ще бъдат изградени два фонтана с огледална конфигурация. Към всеки от тях ще се обособи кът за почивка, представляващ цветарник с осветително тяло и ъглова пейка. Предвидено още е изграждането на кръгъл кът за почивка- цветарник с пейка и с електронен часовник в центъра на окръжността. Ще бъдат изградени и временни рампи за достъп на пожарни коли, линейки и служебни автомобили.
Кметът съобщи още, че до края на тази година само за град Омуртаг ще се изпълняват седем проекта. Сред тях е и най-важният за града проект, чието изпълнение също ще започне скоро, а именно за водоснабдяването. Неждет Шабан припомни, че за разрешаването на този проблем общината е получила финансиране в размер на 1 000 000 лева от Публичната инвестиционна програма на правителството на Пламен Орешарски.От тях 550 хиляди лева са средствата са за Първия етап на допълнителното водоснабдяване на Омуртаг от язовир Ястребино и 450 хиляди са за реконструкция на част от съществуващия водопровод от Водоснабдителна система „Кипилово" - Омуртаг. Кметът благодари на бившето Правителство и на всички, които имат принос за отпуснатите средства.Той припомни, че за разлика от сега, през 2009 година общината не е получила финансова подкрепа от тогавашните управляващи за Втория етап на проекта за допълнителното водоснабдяване на града от яз.Ястребино. Тогава общината с кредити и собствени средства е изпълнила проекта.