В община Търговище ще заработи нов проект за приемната грижа
В община Търговище ще заработи нов проект за приемната грижа / DarikNews.bg, архив

Утре кметът на община Търговище д-р Красимир Мирев ще подпише споразумение с Агенцията за социално подпомагане (АСП). То е за продължаване на дейността на приемната грижа. Новият проект е със заглавие „И аз имам семейство" и е на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Както „Дарик" вече съобщи, от 2007 г. досега приемната грижа се осъществяваше на държавно ниво по  проект, финансиран от УНИЦЕФ. В края на 2011-година срокът на проекта изтича. От следващата година доставчик на тази социална услуга ще са общините. За целта те трябваше да кандидатстват със свои проекти пред АСП.

В новия проект се предвижда да бъдат обучавани кандидатите за приемни семейства. Той включва и всички дейности от проучването, утвърждаването до настаняването на деца в тези семейства. Приемните родители трябва да сключат договор с кмета на общината при настаняването на дете или деца при тях, като ще получават определен процент от минималната работна заплата за грижите, които ще полагат.

Така например при отглеждането на едно дете ще се взема 130 % от минималната работна заплата, с две деца - 140 на сто от нея, а с три деца - 150 % . Отделно приемните семейства ще получават средства и за месечна издръжка на децата, настанени при тях, която е съобразена с възрастта им.

За реализацията на проекта е предвидено да работи екип по приемната грижа в Община Търговище. Предстои да бъде сформирана и професионална комисия по приемна грижа на регионално ниво. Нейната задача ще бъде да разглежда кандидатурите на предложените нови приемни семейства.