В края на годината ще започне подмяната на водопроводната мрежа по ИСПА
В края на годината ще започне подмяната на водопроводната мрежа по ИСПА / Невена Николова
В края на 2008 година ще започне подмяната на водопроводната мрежа в Шумен по програма ИСПА. Това заявиха на съвместна пресконференция управителят на ВиК –Шумен инж. Светлозар Дамянов и зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков. До момента са готови 90% от техническите проекти за водопроводната мрежа и 90% от проектите за каналната мрежа - каза инж. Дамянов. По думите му, до момента първите 50 участъка от общо 42 улици в Шумен са минали на съгласуване в Е.ON, предстои да бъдат съгласувани с БТК, "Топлофикация" – Шумен и ВиК.

До средата на месец април всички участъци, където ще бъде подменяна водопроводната мрежа, трябва да бъдат съгласувани със съответните инстанции, а в края на месец май да бъде обявена процедура за избор на изпълнител на строителните работи. Предвидено е тя да приключи до 6 месеца. „Надявам се обаче този срок да бъде съкратен" - каза инж. Дамянов.

Когато всички улици бъдат проектирани, проектът бъде внесен в община Шумен и има избран изпълнител ще се водят разговори за съставяне на план за временна организация на движението в града – заяви днес инж. Иван Йонков.

По време на днешната пресконференция стана ясно още, че крайния срок за изграждането на пречиствателната станция в Шумен, по програма ИСПА, е месец юли 2009 г.