/ Борислав Курдов
В болницата в Търговище получиха скъп ехограф като дарение
100552
В болницата в Търговище получиха скъп ехограф като дарение
  • В болницата в Търговище получиха скъп ехограф като дарение
В Неонатологичното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Търговище днес приеха дарение от специализирана апаратура. Управителят на фирмата дарител Иван Кънев и завеждащият на отделението д-р Радост Едрева, заедно с управител на областната болница д-р Иван Светулков, представиха цифровия ехограф пред медиите, а минути след това той бе и монтиран. Дарението е на стойност от около 15 000 лв.
 
Млада жена от Търговище спасява животи чрез донорство

С него се извършват трансфунтанелни ехографии, тоест ехографии на мозъка. По този начин специалистите ще могат да дигностицират дали детето има мозъчен оток, мозъчен кръвоизлив, наличие на вродени кисти и т.н., обясни д-р Едрева: "Чрез него ще можем да проследяваме в динамика тези процеси. Много важно, за да знаем какво е състоянието на детето и да предвиждаме бъдещото му развитие, за да бъдем и ние адекватни с информацията, която получаваме".
 
Всички лекари, които работят в Неонатологичното отделение, имат сертификати за ехографии на мозъка, като допълнително се извършват и ехографии на коремните органи. "Този нов ехограф ни дава спокойствие в работата, защото така ще можем да видим заболявания и промени, които без него няма как да видим.

Той ни дава първо по-добра диагностика, възможност за по-добро лечение и сигурност в оценката на прогнозите, развитието и насочването на някои от тези деца към специализирани клиники навреме", обясниха от лечебното заведение.

8-9% от новородените в Търговищката болница са пациенти на отделението по Неонатология. Досега не са разполагали с ехограф с такива възможности. Работили са с подобен, ползван съвместно с Детското отделение.
 
В последните години даренията към МБАЛ-Търговище зачестяват, коментира д-р Светулков и заяви: "Това ни кара да вярваме, че тази апаратура се дарява тук, защото в областната болница се върши сериозна работа". "Надявам се с тази апаратура да помогнем на специалистите да си вършат по-добре и по-спокойно работата", каза дарителят Иван Кънев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари