Икономическа комися подкрепи предложението с един въздържал се - Венцислав Венков.
Икономическа комися подкрепи предложението с един въздържал се - Венцислав Венков. / dariknews.bg
Община Шумен смята да регистрира фирма за пътнически автотранспорт под името „Шумен бус 2019“. Целта на дружеството е чрез него в бъдеще кметството да може да кандидатства за европейски средства.

Общината загуби 12 милиона лева евросредтсва, с които да купи електробуси, именно заради липста на транспортно предприятие.

Икономическа комисия към Общинският съвет в Шумен почти единодушно подкрепи предложението. Въпреки това идеята за създаване на структура само за кандидатстване бе подложено на коментар.

Икономическа комися подкрепи предложението с един въздържал се - Венцислав Венков.
dariknews.bg


В един момент ще създадем предприятие, което ще има съотверни разходи, а няма да има печалба, отбеляза общинският съветник Валентин Велев.

З да има печалба – трябва да упражнява дейност – трябва да има автобуси, отбеляза друг съветник - Венцислав Венков.

Според проучванията, които направихме и на варненското, и на бургаското... за печалба никой не говори. Става въпрос за едни много милиони загуба, обаче обърна внимание зам.-кметът Росица Антонова. 

В предложението за създаване на „Шумен бус 2019“, внесено от кмета Любомир Христов, е посочено, че от страна на министъра на МОСВ са получени уверения, че с реализираните икономии на средства по ОП „Околна среда“ ще бъде обявена следваща процедура на по-късен етап.

Венцислав Венков обаче обърна внимание, че уверението е устно и има опасност да остане само казано. 

Икономическа комися подкрепи предложението с един въздържал се - Венцислав Венков.
dariknews.bg


Това е един сериозне харч. Съзадаването – управител и т.н. някаква администрация – на базата на едно устно уверение, посочи Венков. 

Малко го правим един вид – за всеки случай. И разчитаме точно на това уверение, обясни Антонова. 

За създаването на предприятието по транспорт ще са нужни 5000 лева за капитал. Решението дали общината да има предприетие „Шумен бус 2019“ ще бъде взето окончателно на предстоящата сесия на местния парламент.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.