Сава Доброплодни
Сава Доброплодни / dariknews.bg
Шуменското училище "Сава Доброплодни" се нуждае от още класни стаи, за да посрещне всички ученици. Школото се намира в 3-етажна сграда, но заради близо 1300 учащи деца – тя е тясна. Те учат на две смени, но с промените в закона за образование се въвежда изискване това да става само преди обяд. Така училището трябва да намери решение как да събере всички деца.

Има много деца, но стаи, мога да кажа, че няма. Три етажа не ни стигат в никакъв случай. Тази година ще приберем учениците от целодневната организация в училище, казва директорът Албена Иванова-Неделчева. Така всички деца ще бъдат преместени от апартамента на ул. Добруджа в сградата на училището.

А школото разполага с 30 кабинета при положение, че има 56 паралелки.

Проект за ново крило – има. Това начинание обаче е много скъпо. Решението на проблема от ръководството на училището виждат в тавана. Той може да се преустрои така, че да поеме учениците.

Такова начинание би излязло около половин милион лева. Сумата не може да се задели от училището. Затова се търси финансиране по проект и с помощта на община Шумен.


Говорим в тази посока, подали сме нашата заявка за 4-ти етаж. Надявам се на по-късен етап в следващите години да се намерят средства да се подпомогне, казва директорът.

Приемът в училище „Сава Доброплодни“ е свит с 3 паралелки тази есен. С толкова по-малко бяха намалени класовете и през изминалата година. Въпреки това – пак ще бъде трудно училището да мине на едносменен режим през 2021 година.


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.