/ Община Шумен
Учебната година започва безпроблемно във всичките 65 училища в Шуменско. В тях ще се обучават общо 16 376 ученици, с 366 по-малко в сравнение с изминалата учебна година. За първи път училищния праг са прекрачили 1301 първокласници, с 10 по-малко от миналата година. Това съобщиха на БТА от Регионалното управление на образованието /РУО/, след като са обобщили данните, които са получили днес от директорите на учебните заведения в областта.

По данни на заместник-кмета по образование и култура на Община Шумен Найден Косев, от 1 септември, в 19-те шуменски общински училища през новата учебна година ще се обучават около 8290 ученици, разпределени в 361 паралелки. Записаните първокласници в съответните учебни заведения са 710. Според Косев учениците, включително и първокласниците, са незначително по-малко в сравнение с предходната година.

По традиция днес всеки първокласник, заедно с първия си буквар, получи и подарък - книжка с послание от кмета на Шумен Любомир Христов. От "Книга за първокласника" бъдещите ученици ще се запознаят с основни понятия, които ще им станат ежедневие - училище, класна стая, училищен двор, занималня, съученици и други, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

И тази година служители на "Пътна полиция" ще беседват с ученици на тема пътна безопасност. С РУО - Шумен и ръководствата на учебните заведения се съгласуват и участия в родителски срещи на същата тема. През учебната година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект, преди и в края на учебните часове. Утре започва и традиционната акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!", допълват от ОД на МВР - Шумен.
БТА